Начин на приготвяне
Всяко суфле, общо казано, е ястие с повече яйца, може да се поднесе като предястие със спанак или вечеря, ако е солено.
В сладък вариант шоколадово суфле и винаги е много облачно, въздушно, много леко.
В оригиналната рецепта яйцата винаги се разделят на жълтъци и белтъци, като белтъците се разбиват на сняг и се прибавят, това дава допълнителен обем и въздушност на ястието, но тази рецепта е улеснен вариант на суфле със спанак, яйца, брашно и сирена, нищо сложно.
По принцип всяко суфле се приготвя в индивидуални формички, почти е задължително, както се приготвя примерно шоколадовото суфле, но тук го приготвих в една обща керамична формичка.
Под течаща вода се измива спанакът - до прозрачна вода. Нарязва се на едро.
В широк тиган се разтопява маслото и зехтина и се прибавя наситнен зелен лук. Запържва се за около 2 - 3 минути, да омекне, прибавя се наситнен пресен чесън, разбърква се за 1 минута.
Прибавя се нарязаният спанак и се разбърква, докато спадне обемът му и промени цвета си.
В купа се разбиват с телена бъркалка яйцата, прибавя се млякото, брашното с бакпулвера, разбива се отново за кратко и се прибавя рикотата, разбива се до еднородност с телената бъркалка (може да се ползва миксер, но много пръска).
В купа се настъргват пармезанът, като се отделят 60 г - те са за поръска отгоре на спаначеното суфле, и кашкавала на едро ренде. Прибавят се към яйчената смес, разбърква се. Подправя се със сол, смлян черен пипер и индийско орехче.
Така приготвена цялата смес се изсипва в намазнена форма, поръсва се с отделеното сирене.
Пече на 200 °C за около 25 - 30 минути до хубав загар.
Изважда се, охлажда се за кратко в самата фурна на леко отворена вратичка, за да не спадне, и се сервира, като се поръсва с наситнен копър за разкош.
Добавих и няколко пресни пържени картофки към нашето спаначено суфле, които напълно подхождат за една лятната вечеря.