Начин на приготвяне
почистете патладжаните от дръжките и ги разрежете на половина по дължина.
С помощта на остър нож отстранете вътрешността.
Сложете разрязаните патладжани и сърцевината им в подсолена студена вода, за да се отцеди горчивия сок.
Почистете и нарежете лука на ситно.
Загрейте олиото в съд за готвене и добавете лука.
Добавете и сърцевината, нарязана на малки кубчета.
Прибавете и нарязаният на кубчета домат.
Задушете.
Добавете измития ориз и гответе на слаб огън, като бъркате места.
След като оризът си промени цвета, добавете каймата леко размита с малко вода.
Овкусете със сол и черен пипер.
Свалете плънката от котлона, похлупете съда с капак и оставете да се охлади.
Изплакнете патладжанените лодки с вода и ги наредете в подходяща тава за печене.
Напълнете ги със сместа.
Налейте внимателно топла вода до средата на патладжаните.
Печете на 180 °C до готовност но ориза в патладжаните на фурна.
Преди да сервирате, поръсете със свеж магданоз патладжаните с кайма и ориз във фурна.
Добър апетит!