Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Патладжани с кайма и ориз във фурна

Патладжани с кайма и ориз във фурна

Патладжани с кайма и ориз във фурна
Снимка: Веселина Константинова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Подобна вкусотия с патладжан и кайма скоро не сте опитвали"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 бр. средни
  • зелен лук - 2 стръка
  • домати - 1 бр.
  • ориз - 150 г
  • кайма - 250 г
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер - млян
  • магданоз - свеж
* мерки и количества

Начин на приготвяне

почистете патладжаните от дръжките и ги разрежете на половина по дължина.

С помощта на остър нож отстранете вътрешността.

Сложете разрязаните патладжани и сърцевината им в подсолена студена вода, за да се отцеди горчивия сок.

Почистете и нарежете лука на ситно.

Загрейте олиото в съд за готвене и добавете лука.

Добавете и сърцевината, нарязана на малки кубчета.

Прибавете и нарязаният на кубчета домат.

Задушете.

Добавете измития ориз и гответе на слаб огън, като бъркате места.

След като оризът си промени цвета, добавете каймата леко размита с малко вода.

Овкусете със сол и черен пипер.

Свалете плънката от котлона, похлупете съда с капак и оставете да се охлади.

Изплакнете патладжанените лодки с вода и ги наредете в подходяща тава за печене.

Напълнете ги със сместа.

Налейте внимателно топла вода до средата на патладжаните.

Печете на 180 °C до готовност но ориза в патладжаните на фурна.

Преди да сервирате, поръсете със свеж магданоз патладжаните с кайма и ориз във фурна.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: