Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Украински козунак

Украински козунак

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Украински козунак1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Вкусни козунаци от всички краища на света се събират на трапезата за Великден - поканете на вашата този Украински козунак"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 50 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 150 г
  • яйца - 4 бр.
  • масло - 125 г
  • олио - 30 мл
  • ром - 20 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в малко топло мляко и малко захар. Една пета от брашното се залива с врящо мляко и се охлажда, като се разбърква, до 40 градуса. Смесва се с маята и се разбърква до появяването на мехури. Покрива се с кърпа и се оставя за 3 часа на топло.

Жълтъците се смесват с останалата захар, белтъците се разбиват на сняг. Добавят се в сместа заедно с жълтъците, солта и ванилията. Меси се десетина минути. Добавя се ромът и разтопеното масло.

Тестото се покрива и се оставя за 1 час на топло. Замесва се отново и се оформя козунак. Слага се в тава, намазана с мазнина и поръсена с брашно. Оставят се на топло за 1 час и се пече 45 минути на 200 градуса. Вади се от фурната и се покрива с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: