Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Пай с полента и пилешко

Пай с полента и пилешко

Пай с полента и пилешко
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Поднесете този чуден пай с чаша хубаво бяло вино и се насладете на хубавата храна"

Необходими Продукти

  • полента - 1 ч.ч. царевичен грис
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • масло - 40 г
  • сирене - 100 г
  • сол
  • пилешко филе - 400 г
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • крема сирене - 100 г Филаделфия
  • кашкавал - 100 г
  • каперси - 2 с.л.
  • босилек
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете полентата (царевичния грис), като загреете прясното мляко и водата.

Щом заври, намалете степента на котлона и прибавете гриса на струя, бъркайки непрекъснато.

След като се сгъсти, махнете от котлона и прибавете маслото, натрошеното сирене и ако е необходимо, сол на вкус.

Разбъркайте и разпределете сместа в намазана с масло тавичка. Оформете и малък борд по стените на тавата.

Нарежете пилешкото филе на дребни късчета. Овкусете го със сол и черен пипер.

Нарежете малка глава кромид лук и 2 скилидки чесън.

Загрейте зехтин или олио и задушете лука и чесъна за няколко минути.

След това прибавете месото. Щом месото промени цвета си, добавете каперсите, щипка сух босилек и крема сиренето. Бъркайте, докато сиренето се разтопи.

Разпределете пилешкото върху полентата и поръсете с настърган кашкавал.

Сложете соления пай да се пече в загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути, до златисто.

Сервирайте пая с полента и пилешко леко охладен с чаша хубаво бяло вино.

Бон апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Много апетитен
23.06.2023 07:13
1