Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме зеленчуците. Нарязваме гъбите през средата и после на тънки филийки заедно с пънчетата.
Слагаме олиото в тенджера или дълбок тиган и като се загрее, слагаме гъбите вътре и ги задушаваме. Разбъркваме няколко пъти. Пускат течност, потъмняват.
Нарязваме моркова и лука на много дребно. Слагаме в съда и задушаваме и тях вътре.
Подправяме със сол и черен пипер. Разбъркваме. Когато са готови – да придобият цвят и да омекнат, прибавяме брашното и червения пипер, разбъркваме.
Добавяме топла вода и доматеното пюре. Объркваме да се размие добре вътре.
Оставяме на тих огън да къкри яхнията. Накрая добавяме нарязания магданоз.
Вкусната гъбена яхния с доматено пюре е готова.