Начин на приготвяне
За тези вкусни и ароматни маслинови хлебчета замесете тестото от посочените продукти, като, първо, разтворите маята и захарта в леко затоплено прясно мляко.
Прибавете и 2-3 лъжици от брашното, разбъркайте и покрийте съда с кърпа. Оставете да престои 10-15 минути, докато на повърхността се образуват балончета. Това е знак, че маята се е активирала.
Пресейте двата вида брашно брашно в купа и прибавете солта. Разбъркайте, и оформете кладенче.
Може да направите хлебчетата и само с бяло брашно.
Към брашното добавете сместа с маята и зехтина и замесете меко, нелепнещо тесто.
Готовото тесто за хлебчета оформете на топка и сложете в купа, покрита със стреч фолио.
Изчакайте около 30 минути, докато тестото удвои обема си.
През това време пригответе плънката за хлебчетата.
Нарежете на ситно магданоза и маслините, а чесъна пресовайте.
Към мекото масло прибавете всички съставки за плънката и разбъркайте добре.
Щом тестото втаса, го разделете на 10 равни части.
Всяка от тях разточете върху набрашнена повърхност на тънка кора с диаметър около 15 см.
Сложете по лъжичка от плънката и я разпределете равномерно по цялата повърхност.
След това навийте на руло и прищипете краищата, за да не изтече маслото при печене.
Наредете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго и с остър нож направете дълбок разрез по дължина.
Покрийте тавата с фолио, за да втасат за около 20 минути.
След това може да поръсите хлебчетата с малко брашно или да ги намажете в разбит жълтък, смесен с малко вода.
Аз ги поръсих с брашно.
Загрейте фурната на 180 °C и сложете хлебчетата да се пекат за около 25 минути, до готовност.
Получиха се много вкусни, пухкави маслинови хлебчета с аромат на масло и чесън.
Да ви е сладко и вкусно с тези маслинови хлебчета.
Коментари