Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Пърленки с кефир на тиган

Пърленки с кефир на тиган

Пърленки с кефир на тиган
Снимка: Росица Петрова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Готовите пърленки намажете с разтопено масло и нареждайте една върху друга в чиния."

Необходими Продукти

  • кефир - 1 ч.ч.
  • сода - 1/2 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 2 1/2 ч.ч. + още малко за разточване
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • масло - за намазване на пърленките
  • олио - за намазване на тигана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете кефира с съд, в който ще замесите тестото за пърленките.

Прибавете към него содата и разбъркайте.

След това прибавете последователно олиото, яйцето, и солта.

Накрая добавете на части брашното, пресято с бакпулвера.

Замесете меко тесто и веднага го разделете на 6 части.

Всяка от тях оформете на топче и покрийте с кърпа, за да не се образува коричка.

Оставете да престоят 10 минути.

След това разтопете маслото.

Загрейте тиган на средна степен на котлона и го намажете с няколко капки олио.

Върху набрашнена повърхност разточете всяко топче тесто на тънка кора с размерите на тигана.

Печете пърленките по минута-две от всяка страна.

Готовите пърленки с кефир на тиган намажете с разтопено масло и нареждайте една върху друга в чиния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: