Начин на приготвяне
Паят със сливи е прекрасен лятно-есенен пай, съчетаващ тънко хрупкаво тесто и много сочна и красива сладко-кисела плънка от сливи.
Всъщност тестото, което се използва в този галет, е универсално - може да се използва за всички сладкиши със сливи, които искате да приготвите. Както със сладки, така и със солени пълнежи като зеленчуци или шунка, сирене и домати. Получава се нещо като алтернатива плодовия пай.
В подходяща купа смесете пресятото брашно (180 г), бакпулвера (1/2 ч.л.) и солта (1/4 ч.л.).
Налейте вода и слънчогледово олио в малка тенджера, сложете на котлона и оставете да заври. След това свалете от котлона и веднага налейте горещата водно-маслена смес в брашното и бързо омесете меко и еластично тесто.
Не си струва да месите тестото твърде дълго и интензивно, в противен случай глутенът на брашното ще започне да „работи“ в него и това ще промени свойствата на тестото за пая.
Сложете тестото в торбичка и го сложете в хладилника за 30 минути. Там тестото ще придобие сила и ще започне да работи както трябва - няма да се рони и напуква при разточване.
Подготвяме съставките за пълнежа.
Сливите са по-добре да избират големи, така че е много по-лесно да се работи с тях, а именно - да се нарязват и да се подреждат върху тестото.
Смесете захар (40 г) и царевично нишесте (10 г).
Нарежете сливите наполовина, отстранете костилката и след това нарежете на филийки.
И така, тестото е поставено и готово за работа. Разточете го на кръг с диаметър 30-32 см.Равномерно разпределете нишестето със захарта, без да достигате ръба на 3-4 см.
Наредете ореховите ядки. Наредете резени сливи наоколо.
Огънете свободните ръбове на тестото навътре в кръг.
Получава се нещо като отворен пай.
По желание поръсете отгоре тестото и плънката с няколко щипки захар.
Печем във фурната, предварително загрята до 200 ° C, за 30-35 минути.
Паят със сливи е готов.
По желание, може да поръсите с пудра захар. Ето колко е апетитно!
Хитът на сезона на сливите несъмнено е този галет със сливи и орехи! Галетът може да се сервира топъл (например със сладолед) или студен.