Начин на приготвяне
Лукът се почиства и нарязва на ситно. Чушките се измиват и почистват от дръжките и семките.
Нарязват се на малки лентички.
В тенджера се слага олио да загрее. Добавят се лука и чушките, за да се запържат. Периодично се разбърква. Доматите се измиват.
Почистват се и се нарязват на кубченца. В тенджерата се добавя червен пипер да се запържи. Добавят се доматите. Добавя се захар, за да убие киселинността на доматите. Разбърква се.
Захлупва се с капак лятната манджа, за да се задушат добре всички зеленчуци.
В бързоварка се загрява вода. Добавят се чубрицата и черният пипер. Към основата за яхнията се добавя врялата вода.
Когато сместа ври, започват да се чукват яйцата. Чукват се в различни краища на тенджерата, за да се разделят.
Ври до сготвяне на яйцата и получаване на желаната гъстота на яхнията с чушки.
Овкусява се със сол.
Яхнията с яйца, чушки и домати е лятно ястие, което се гарнира с хлебче.