Начин на приготвяне
Пилето се почиства и измива с вода. В дълбока купа се поставя пилето. Излива се чашата с бяло вино и периодично се обръща цялото пиле в купата, така че да е месото във вино.
Купата се оставя в хладилник за час и половина В купичка се поставят сухите подправки, след това олиото и разтопеното краве масло и кетчупа. Разбъркайте за кратко.
С получената каша от подправки се обтрива цялото пиле отвътре и отвън. При нужда може да добавите още от подправките за пиле.
Върнете пилето отново в купата с виното в хладилника за поне още половин час. В тавичка поставете маринованото пиле с гърдите надолу и виното.
Поставете фолио и печете пилето във фурна с вентилатор на 180 градуса за 20 минути. След това махнете фолиото и обърнете пилете.
С помощта са лъжица вземете от получения сос в тавата и облейте пилето. Може допълнително да поръсите с подправка. Печете от другата страна за още 25-30 минути на същата температура.
Печено пиле с бяло вино може да сервирате с гриловани аспержи, картофи или друга любима гарнитура.