Начин на приготвяне
В тенджера с подходяща големина за бамбуков съд за готвене на пара се сипва вода да заври. Посолява се.
Междувременно аспержите се измиват. Подрязват се твърдите краища и стъблата се разрязват на две под ъгъл. Броколите се накъсват на малки розички. Стъблото се обелва и нарязва на колелца.
Над заврялата вода се слага бамбуковия съд за готвене на пара на два етажа. Броколите, аспержите и граха се нареждат в горната част на съда.
Тофуто се нарязва на хапки и се слага в долната част на съда. Нуделите се слагат във врящата вода под съда. Всичко се готви за 4 минути. Зеленчуците трябва да са крехки и да запазят цвета си.
Джинджифила и чесъна се обелват и настъргват на ситно в купа. Към тях се добавя соевия сос, сусамовото олио и балсамико. Добавят се кората и сока на 1 лайм. Разбърква се и дресингът е готов.
Подготвя се поръската с нори водораслите, които се ползват при суши. Накъсват се и се слагат в блендер с щипка морска сол и черен пипер. Блендира се.
Сусама и лютия червен пипер се запичат на сух тиган и се добавят в блендера. Блендира се отново.
Към дресинга за тази азиатска салата се добавя малко от водата, в която са се варили нуделите и те се отцеждат. Към тях се добавят зеленчуците, тофу и дресинга. Разбърква се. Сервира се в чиния.
Поръсва се с поръската от нори. Останалото се оставя за следващ път. Азиатската салата с нудели и аспержи се сервира с резени лайм.