Начин на приготвяне
За да приготвите този вкусен зеленчуков киш, първо, нарежете всички зеленчуци на дълги тънки ленти.
Тиквичките, които ползвах, са малки и не съм ги белила.
Картофите обелих, разрязах на две през средата и после нарязах на ленти.
Чушката също.
Сложете всички зеленчуци в купа и ги поръсете със сол, черен пипер, риган и босилек. Разбъркайте, за да се овкусят.
Полейте ги с 2 лъжици зехтин и отново разбъркайте.
В отделен съд смесете галетата, фино настърган пармезан, малко риган и босилек.
Разтворете бутертестото на плота.
Пригответе си тава с размери малко по-малка от бутертестото, за да може да се оформи и малък борд.
Поставете тестото в тавата заедно с хартията.
Ползвах охладено бутертесто, което не съм разточвала допълнително.
Поръсете половината от сместа с галета и пармезан на тънък слой по дъното.
Нарежете моцарелата и я наредете върху галетата.
Моцарелата може да замените с топено сирене или кашкавал.
Започнете да редите нарязаните зеленчуци. Ред тиквички, ред картофи, ред чушки и така до изчерпване на количествата.
Полейте зеленчуците със струйка зехтин и ги поръсете с останалата галета и пармезан.
Загънете краищата на тестото навътре и сложете зеленчуковия киш да се пече в предварително загрята фурна на 200 °C за 40-45 минути, докато ръбовете на тестото придобият златист загар и до готовност на зеленчуците.
След изпичане нарежете киша и сервирайте.
Избрах да сервирам хрупкавия зеленчуков киш със салата от белен домат и няколко листа пресен босилек.
А чаша бяло вино е почти задължителна.
Идеята за този зеленчуков киш видях в канала Субективно за Италия, но го приготвих с малки промени.
Бон Апети!