Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Пълнозърнести питки на сач

Пълнозърнести питки на сач

Пълнозърнести питки на сач
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Пълнозърнести питки на сач, които всички вкъщи ще харесат и ще питат за още"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 200 г
  • брашно - 250 г бяло пшеничено
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 200 мл хладка
  • олио - 3 с.л.
  • мая - 1/3 бр. от 42 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме си айран, като в хладката вода разбиваме трите лъжици кисело мляко.

Към него добавяме натрошената мая, захарта и три лъжици пшенично брашно.

Разбъркваме добре и оставяме на страна да се активира.

Когато маята шупне, добавяме олиото и солта.

Започваме да месим меко и нелепнещо тесто.

Към питката поставяме бяло брашно, за да помогне за по-бързото и по-доброто втасване на питките на сач.

Оставяме тестото да втаса, като намазняваме по-голяма купа и го поставяме вътре, като покриваме купата с кърпа или стреч фолио.

Готовото втасало тесто за плоските питки премесваме леко с шепа пълнозърнесто брашно и разделяме на 8 топки.

Разточваме тези топки на тънко.

Поставяме сача на котлона и оставяме да се загрее добре.

Ако искате на сача можете да поставите хартия за печене, но може и да не слагате .

Когато е добре загрят сачът, поставяме плоските питки, като печем от двете страни до готовност.

Пълнозърнести питки на сач са изключително вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: