Начин на приготвяне
Пюрирайте сварената или печена тиква и оставете настрана да изстине, ако е топла.
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбийте белтъците в голяма купа с две капки лимонов сок, докато станат на сняг.
Обелете жълтата част на кората от лимон и я сложете в мелничка за кафе или подходящ блендер заедно със захарта за кейка. Пуснете да се смелят до получаване на пудра захар с лимонов аромат.
В купа смесете тиквеното пюре със жълтъците, водата, ванилията и лимоновата захар.
Разбийте до гладък крем добавяйки олиото на тънка струйка, след това към сместа пресейте и брашното с бакпулвера. Разбъркайте до хомогенност на тестото.
Добавяйте разбитите на сняг белтъци като бъркате плавно с кръгови движения до усвояването им. Трябва да се получи пухкава и въздушна смес.
Сипете кексовото тесто във форма за кейк, предавателно намазана с масло и поръсена с брашно.
Печете на 170 °C в предварително загрята фурна за около 50 минути или до суха клечка.
Готовия кекс оставете във фурната на открехната вратичка за 10 минути, след което изчакайте още 10 минути и тогава извадете от формата и оставете да изстине върху решетка.
За белтъчната глазура разбийте съставките с телена бъркалка и сипете върху изстиналия кекс.
Може да капнете няколко капки сладкарска боя за красив ефект.
Да ви е сладко с моя сладкиш с тиква!
Източник: Cookidoo
* Енергийна стойност на 1 порция от десерта: 1066 kj или 255 kcal.