Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Постни хлебчета с маслини и самардала

Постни хлебчета с маслини и самардала

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
82710k5k6k8
Постни хлебчета с маслини и самардала
Снимка: Росица Петрова
1 / 16
18/11/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Тези постни хлебчета с маслини и самардала са чудесни не само за постите, но и по всяко друго време на годината."

Необходими Продукти

  • брашно - 4 1/2 ч.ч.
  • вода - 350 мл
  • мая - 20 г прясна (1/2 кубче) или 7 г суха
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • маслини - 100 г без костилка
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • самардала - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тези постни хлебчета с маслини и самардала са чудесни не само за постите, но и по всяко друго време на годината.

Разтворете маята и захарта в затоплена до телесна температура вода. Оставете да престои 10 минути, за да се активира маята.

Пресейте брашното и добавете към него солта, разбъркайте и оформете кладенче, в което сипете сместа с маята и олиото.

Замесете меко тесто, а накрая на месенето прибавете маслините, предварително нарязани на дребно.

Поставете тестото в купа, покрийте с кърпа или фолио и оставете да втаса, докато удвои обема си.

След това разделете тестото на 8-10 части, в зависимост от големината и ги оформете на топчета. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене и отново оставете да втасат за 20 минути.

Може да ги оформите постните хлебчета и по друг начин, както направих аз.

Разточих всяко топче тесто на тънка елипса и направих диагонални разрези с нож за рязане на пица. След това навих на руло и после на охлювче.

След като втасат хлебчетата с маслини, намажете ги със смес от олио и лъжичка самардала и сложете да се пекат в загрята фурна на 200 °С за 30-35 минути, докато се запекат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: