Начин на приготвяне
Тези постни хлебчета с маслини и самардала са чудесни не само за постите, но и по всяко друго време на годината.
Разтворете маята и захарта в затоплена до телесна температура вода. Оставете да престои 10 минути, за да се активира маята.
Пресейте брашното и добавете към него солта, разбъркайте и оформете кладенче, в което сипете сместа с маята и олиото.
Замесете меко тесто, а накрая на месенето прибавете маслините, предварително нарязани на дребно.
Поставете тестото в купа, покрийте с кърпа или фолио и оставете да втаса, докато удвои обема си.
След това разделете тестото на 8-10 части, в зависимост от големината и ги оформете на топчета. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене и отново оставете да втасат за 20 минути.
Може да ги оформите постните хлебчета и по друг начин, както направих аз.
Разточих всяко топче тесто на тънка елипса и направих диагонални разрези с нож за рязане на пица. След това навих на руло и после на охлювче.
След като втасат хлебчетата с маслини, намажете ги със смес от олио и лъжичка самардала и сложете да се пекат в загрята фурна на 200 °С за 30-35 минути, докато се запекат.