Начин на приготвяне
Сложете киселото мляко и содата в купа и разбъркайте. Изчакайте да шупне и прибавете последователно към тях яйцата, олиото и солта. Отново разбъркайте.
Пресейте брашното и бакпулвера и започнете да ги добавяте на части, като бъркате.
Накрая доомесете с ръце меко, почти лепкаво тесто.
Разделете го на 10 части и оформете топчета.
Разстелете с пръсти всяко топче тесто на кръг с големина на чинийка за кафе върху набрашнена повърхност. Сложете по лъжица натрошено сирене и прегънете.
Потопете вилица в брашно и притиснете краищата, за да не се отварят при печене.
Наредете малките питки в тава, покрита с хартия за печене, и оставете да престоят 10-15 минути, а през това време загрейте фурната на 180 °С.
Печете пълнозърнестите питки 20-25 минути до готовност.
И се остана само да се насладите на тези много вкусни пълнозърнести сиренки или бързи питки от спелта със сирене.