Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Черни оризови нудли с тофу

Черни оризови нудли с тофу

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7795k1k4k11
Черни оризови нудли с тофу
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
25/11/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Черни оризови нудли с тофу са много вкусно ястие, изцяло веган и изненада в чиниите"

Необходими Продукти

  • черни оризови нудли - 250 г
  • яйца - 2 бр., по желание
  • кълнове - 100 грама, соеви или от боб Мунг
  • чесън - 4 скилидки
  • лук - 1 глава, малка
  • зелен лук - 1 стрък
  • фъстъчено масло - 1 с.л.
  • лайм - 4 с.л. сок
  • оризов оцет - 2+2 с.л.
  • захар - 4+1 с.л.
  • соев сос - 4+4 с.л.
  • вода - ¼ ч.ч.
  • кетчуп - 3 с.л.
  • тофу - 300 г
  • чили паста - ½ ч.л. (напр. корейска паста Гочуджанг)
  • чесън на прах - 1 ч.л.
  • царевично нишесте - 1 ч.л.
  • олио - 6 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нудлите се сваряват според инструкциите на опаковката. След това се изплакват със студена вода и се отцеждат.

Смесва се фъстъченото масло със сока от лайм и се разбъркват, докато се образува еднородна смес. След това към нея се добавя 2 с.л. оризов оцет, 4 с.л. захар, 4 с.л. соев сос и ¼ ч.ч. вода (може и да се ползва от водата на нудлите).

Ако се използват яйца, се разбиват в купичка и в тиган с 1 с.л. олио се разливат, да покрият добре дъното. Запича се от едната страна, след което се обръща, да се запече и от другата. Като е готово, се изважда на дъска и се нарязва тънки лентички или на парченца.

В сгорещено олио (3 с.л.) за кратко се запържва нарязаният лук (без перата от пресния лук) и чесънът. Добавя се след това и зелената част от пресния лук заедно с кълновете. Запържва се още 2 минути.

Добавят се нудлите, яйцата и се налива сосът. Разбърква се добре, докато повечето бъде поет.

Отделно се прави сос за тофуто - смесват се кетчупът, 2 с.л. оризов оцет, 1 с.л. захар, 4 с.л. соев сос, чили паста, чесън на прах, царевичното нишесте и се разрежда с малко от водата на нудлите. Тофуто се нарязва на кубчета.

В 1-2 с.л. сгорещено олио се запържват кубчетата тофу, като се обръщат да потъмнеят от всяка страна. Като са почти готови, се изсипва сосът и се разбъркват, докато се сгъсти.

При сервиране може да се капне малко сусамово олио, още соев сос и се разпределя от тофуто.

Черни оризови нудли с тофу са много вкусно ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: