Начин на приготвяне
За тези домашни фунийки от стария тефтер в купа се пресява 400 г брашно. В друга купа се обърква млякото със содата за хляб и амонячната сода. След това се добавят олиото, яйцата и захарта. Разбърква се и се изсипва при брашното. Замесва се тестото.
Постепенно се добавя още брашно. Не прекалявайте с брашното. Щом спре да ви лепне, е готово. Аз даже го оставям леко лепнещо, защото при разточване добавям още брашно.
Тестото се дели на 4 части. Всяка част се разточва на тънко - около 3-4 мм. След това се режат лентички с дебелина около 1 пръст.
Ползвам метални фунийки. Намазах ги само веднъж с малко масло. Взема се лентичка и се навива, като малко се застъпва. Фунийките се пекат на 180°C, като ги гледам постоянно. Щом леко се зачервят, ги вадя. Много лесно се вадят от формичките. Оставят се да изсъхнат.
Крем
Всички продукти се смесват и разбъркват до хомогенност, в подходяща тенджера се слага на котлона, с непрекъснато бъркане до получаване на гладък и плътен крем.
Накрая се пълнят фунийките с крема и се поръсват с запечени и натрошени лешници по желание.