Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Фунийки»Домашни фунийки от стария тефтер

Домашни фунийки от стария тефтер

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Домашни фунийки от стария тефтер
Снимка: Дони Ники
1 / 4
29/11/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
20
"Фунийките с крем се поръсват с запечени и натрошени лешници - разкошни!"

Необходими Продукти

  • Ванилов крем
  • прясно мляко - 1 л
  • жълтъци - 2 бр.
  • течна ванилия - 1 ч.л.
  • брашно - 8 с.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • краве масло - 30 г
  • За тестото
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • амонячна сода - 1 ч.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - около 750 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези домашни фунийки от стария тефтер в купа се пресява 400 г брашно. В друга купа се обърква млякото със содата за хляб и амонячната сода. След това се добавят олиото, яйцата и захарта. Разбърква се и се изсипва при брашното. Замесва се тестото.

Постепенно се добавя още брашно. Не прекалявайте с брашното. Щом спре да ви лепне, е готово. Аз даже го оставям леко лепнещо, защото при разточване добавям още брашно.

Тестото се дели на 4 части. Всяка част се разточва на тънко - около 3-4 мм. След това се режат лентички с дебелина около 1 пръст.

Ползвам метални фунийки. Намазах ги само веднъж с малко масло. Взема се лентичка и се навива, като малко се застъпва. Фунийките се пекат на 180°C, като ги гледам постоянно. Щом леко се зачервят, ги вадя. Много лесно се вадят от формичките. Оставят се да изсъхнат.

Крем

Всички продукти се смесват и разбъркват до хомогенност, в подходяща тенджера се слага на котлона, с непрекъснато бъркане до получаване на гладък и плътен крем.

Накрая се пълнят фунийките с крема и се поръсват с запечени и натрошени лешници по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: