Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта до побеляване. В киселото мляко сложете содата, разбъркайте и изсипете при яйцата и захарта. Добавете олиото и ванилията, и разбъркайте хубаво.
Започнете да прибавяте постепенно предварително пресятото брашно, като бъркате непрекъснато. Когато стане достатъчно гъсто, че да не се разлива изсипете го в тава поръсена с брашно и продължавайки да си добавяте още брашно омесете средно тесто.
От така полученото тесто разточете кора с дебелина 3-4 мм. Нарежете я на ленти, широки около 2 см. Навийте всяка лента около формичките за фунийки.
Подредете в намаслена и поръсена с брашно тавичка и печете сладките в предварително загрята фурна на 160 градуса до получаване на приятен загар. След като малко се охладят, извадете фунийките от формичките.
Пригответе крема, като първо разбиете хубаво яйцата със захарта. Прибавете брашното и ванилията и при непрекъснато бъркане започнете да наливате по мъничко студено прясно мляко, така че да се получи гладка кремообразна смес.
Така добавете цялото количество мляко и сложете на слаб огън да се свари крема. Бъркайте често, а като заври непрекъснато, за да не загори кремът. Когато се получи крем с необходимата гъстота го сваляме от огъня и към него прибавяме настърганата лимонова кора и маслото.
Разбъркваме хубаво и оставяме крема да се охлади малко, след което с него пълним фунийките. Отгоре върху крема поръсваме кокосови стърготини. Подреждаме фунийките в чинии и ги поръсваме по желание с пудра захар.
Коментари