Начин на приготвяне
Пресях брашното и направих кладенче. Счупих яйцата, добавих останалите продукти и замесих меко еластично тесто. Не трябва да лепне.
Разделих го на две. Едната част завих със стреч, за да не изсъхва, а другата разточих на тънък лист. Нарязах на ленти сантиметър и половина широки. И започнах забавлението.
Навих лентичките около металните фунийки, като е важно да се застъпват, за да не се отворят при печене.
Нареждам ретро фунийките в тава на разстояние и пека в загрята фурна на 180 °C до леко зачервяване.
За крема отделих 200 мл от млякото. Останалото заедно със захарта сложих да заври.
Разбих жълтъците, брашното и нишестето с отделеното мляко.
Когато млякото завря, дръпнах от котлона и добавих на тънка струйка с непрекъснато бъркане брашняната смес.
Намалих котлона и сложих крема да се сгъсти, като не спирах да разбърквам.
Махнах от котлона и добавих маслото. Бърках яйчения крем, докато се разтопи. Добавих и ванилия.
Готовия крем покрих плътно със стреч за кратко или докато си смеля орехи за топене на фунийките.
Напълних ги с топлия крем и всяка фунийка с крем топнах в орехи.
Най-любимите сладки фунийки с крем от стария тефтер на всички! Да ви е сладко!