Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Фалафели»Фунийки с крем от стария тефтер

Фунийки с крем от стария тефтер

РумиРуми
Новак
3233050256
Фунийки с крем от стария тефтер
Снимка: Руми
1 / 2
12/12/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
100 мин.
Порции
60
"Напълних ги с топлия крем и всяка фунийка с крем топнах в орехи. Най-любимите фунийки с крем от стария тефтер на всички! Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 п.
  • брашно - 800 г
  • ванилия
  • за крема
  • прясно мляко - 1 л
  • жълтъци - 2 бр.
  • брашно - 80 г
  • царевично нишесте - 80 г
  • захар - 140 г
  • ванилия - 1
  • краве масло - 60 г
  • орехи - за топене на фунийките
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресях брашното и направих кладенче. Счупих яйцата, добавих останалите продукти и замесих меко еластично тесто. Не трябва да лепне.

Разделих го на две. Едната част завих със стреч, за да не изсъхва, а другата разточих на тънък лист. Нарязах на ленти сантиметър и половина широки. И започнах забавлението.

Навих лентичките около металните фунийки, като е важно да се застъпват, за да не се отворят при печене.

Нареждам ретро фунийките в тава на разстояние и пека в загрята фурна на 180 °C до леко зачервяване.

За крема отделих 200 мл от млякото. Останалото заедно със захарта сложих да заври.

Разбих жълтъците, брашното и нишестето с отделеното мляко.

Когато млякото завря, дръпнах от котлона и добавих на тънка струйка с непрекъснато бъркане брашняната смес.

Намалих котлона и сложих крема да се сгъсти, като не спирах да разбърквам.

Махнах от котлона и добавих маслото. Бърках яйчения крем, докато се разтопи. Добавих и ванилия.

Готовия крем покрих плътно със стреч за кратко или докато си смеля орехи за топене на фунийките.

Напълних ги с топлия крем и всяка фунийка с крем топнах в орехи.

Най-любимите сладки фунийки с крем от стария тефтер на всички! Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: