Начин на приготвяне
Приготвяме карамелен сос.
В суха тенджерка загряваме захарта на тих огън и бъркаме, докато се стопи и придобие златист цвят.
Сваляме тенджерка от котлона, добавяме маслото и бъркаме около 5 минути.
След това сипваме загрятата сметана и връщаме съда на котлона.
Бъркаме, докато се получи еднородна гладка консистенция.
Сваляме соса от котлона, охлаждаме го до стайна температура и го прибираме в хладилника за минимум 3 часа.
Слагаме в тенджера водата, млякото, маслото и солта.
След като маслото се стопи и сместа заври, добавяме брашното наведнъж и бъркаме с дървена лъжица до получаване на еднородно тесто.
Сваляме тенджерата от котлона и оставяме тестото да изстине.
Прибавяме яйцата едно по едно, като бъркаме до пълно усвояване.
Прехвърляме тестото в пош, оформяваме еклерчета върху хартия за печене и ги печем 15 минути в предварително загрята фурна на 180°C, след това намаляваме на 160°C и печем още 20-30 минути.
Приготвяме карамелен крем.
Разбиваме маскарпонето с карамеления сос (оставяме малко за украса).
Прехвърляме крема в пош и напълваме с него еклерчетата.
Украсяваме ги отгоре с крема и соса и прибираме в хладилника.
Еклерчетата с карамелен крем за гости са чудесни.