Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Лека и вкусна коледна торта

Лека и вкусна коледна торта

КрисиКриси
Новак
3030579
Лека и вкусна коледна торта
Снимка: Анонимен
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
6 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
46 мин.
Порции
12
"Лека и сочна празнична торта с любими вкусове и аромати - истинска наслада за сетивата"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр (10 г)
  • ванилена захар - 1 пакетче (8 г)
  • какао - 3 с.л.
  • брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
  • За крема
  • сладкарска сметана - 400 мл
  • заквасена сметана - 500 г
  • бял шоколад - 150 г
  • кондензирано мляко - 4 с.л.
  • пудра захар - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блатът се приготвя, като яйцата се разбиват със захарта на пухкава пяна. Добавя се олиото, прясното мляко, брашното с бакпулвера, какаото и ванилията.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 мин.

Аз използвам тавата на фурната.

След като блата е опечен и охладен го разрязвам веднъж хоризонтално и веднъж вертикално.

Така получавам 4 тънки блата за правоъгълна торта.

Кремът се приготвя, като сладкарската сметана (ползвам неподсладена) се разбива хубаво с миксер, добавя се пудра захар, разтопения на водна баня бял шоколад.

Разтопявам шоколада с малко сметана.

Важно е първо внимателно да се темперира, като към вече разтопения шоколад се добавя на малки порции заквасената сметана при непрекъсната бъркане.

Към разбитата сладкарска сметана се добавя кондензирано мляко, заквасена сметана и внимателно се разбърква.

Сглобява се тортата, като се редуват блат и крем.

Украсете празничната торта по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: