Начин на приготвяне
Измиваме и почистваме свинското контрафиле от сухожилията.
В дълбока тенджера наливаме около 1 литър студена вода, морската сол, разбъркваме хубаво, докато солта се разствори, и потапяме контрафилето, така че цялото да е покрито с вода. Прибира се на студено (в хладилник) за около 8 часа, за да се поеме солта.
След това го измиваме и го връщаме в тенджерата, наливаме 1, 5 литра студена вода, тя трябва да го покрива. Оставяме го за още 8 - 12 часа, като водата се подменя през това време 2 - 3 пъти.
Месото се изважда, нарязва се по дължина на пърчета с ширина 7-8 см и всяко се подсушава с домакинска хартия. След това го промушваме в единия край с канап и го завързваме, за да можем после да го увиснем.
В купа смесваме всички подправки и хубаво овалваме месото от всички страни, за да ги поеме.
Слагаме оваляните в подправки парчета месо върху голяма дървена дъска и върху него поставяме тежест, която да го притисне за около 10 - 12 часа.
Накрая го закачаме зимното мезе на сухо и проветриво място и го оставяме да виси за 5 - 6 дни. Температурата трябва да е 5 – 7° C, за да може да се изсуши.
Друг вариант за свинската пастърма е да се остави в хладилник (на температура 5 – 7° C ) 4 – 5 дни.
Готовата пастърма увиваме във стреч фолио и прибираме на студено.
Добър апетит с моята мераклийска пастърма от свинско контрафиле!
Коментари
За пръв път приготвям това мезенце, но не и за последен.За около 10 дни сушене на простора,за около 20 дни изчезна :)