Бял боб в гювече

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
2282k3416
Бял боб в гювече
Снимка: Биляна Владова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
3
"Тази рецепта за бял боб в гювече може да се приготви и в голям гювеч вместо да се разсипва в малки гювечета."

Необходими Продукти

  • бял боб - 400 г
  • праз - 2 големи стръка
  • моркови - 2 бр.
  • червени чушки - 1 бр.
  • лютеница - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бял боб около 350- 400 г се накисва в студена вода от вечерта. На другия ден се измива хубаво и се слага в леко подсолена вода, да се вари на слаб огън.

Докато къкри бобът, през това време се почистват два големи стръка праз лук и се нарязват на дребно.

Морковите и червената чушка се измиват и също се режат. В дълбок тиган се капва малко олио и щом загрее, в него се изсипва нарязаният праз лук.

Задушава се и към него се добавят нарязаните моркови и червена чушка, готвят се до омекване.

Когато белият боб заври, се засичат още 20 минути и се маха от котлона. Изцежда се от водата, в която е врял, и се разсипва в гювечета.

Добавят се задушевните зеленчуци и по малко лютеница. Посоляват се и всичко се разбърка хубаво. В купа се разтваря червеният пипер във вряла вода и с нея се залива белият боб, колкото да го покрие хубаво.

Слагат се капачетата на гювечетата и се пъхат във фурната.

Пече се бобът до готовност на 150 °C.

Тази рецепта за бял боб в гювече може да се приготви и в голям гювеч вместо да се разсипва в малки гювечета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: