Начин на приготвяне
В купа смесвам брашната, солта, картофите, ким и накълцани на ситно сушени домати. Разбърквам добре.
В чашата с топла вода разтварям маята с чаена лъжица захар. Изсипвам веднага в брашното, заедно с олиото и бъркам с лъжица, докато се събере на топка тестото. Ако се налага, добавям още малко брашно. При мен се наложи и добавих още мъничко пълнозърнесто.
Покривам с фолио, прозрачно и оставям на топло да втаса.
А след това премесвам с малко брашно на плота, колкото да оформя топка, която поставям в дълбок йена съд с капак, намазан с олио и поръсен с брашно. Затварям с капака и оставям да втаса отново хляба в йената.
Когато е готово, след половин час приблизително, нарязвам питката отгоре и поръсвам с малко брашно. Затварям с капака и пека хляба на 200 градуса за десетина минути, докато се изпълни съда и след това махам капака и запичам до готовност!
Изваждам и охлаждам картофения хляб със сушени домати, завит в кърпа.
Вкусно! Но ако не обичате аромата на ким, пропуснете или сложете своя любима подправка.