Начин на приготвяне
Нарязваме зелето, добавяме нарязания праз и поръсваме с копър. Изсипваме сместа в голяма дълбока тава.
Измиваме добре пуйката.
Разтопяваме маслото с 3 с.л. зехтин и добавяме босилека, ригана, копъра, черния пипер и червения пипер.
Намазваме пуйката със сол отвътре и отвън.
Приготвяме плънката. Запържваме моркова, лука и праза, след което добавяме 1 ч.ч. предварително измит ориз. Добавяме 1 1/2 ч.ч. вода. Добавяме сол и черен пипер на вкус. Оставяме да ври, докато оризът поема водата. Бъркаме периодично, за да не загори. Оризът трябва да е полусварен. Ако пуйката има вътрешности, нарязваме ги на ситно и ги добавяме в ориза.
Пълним пуйката с приготвения ориз и зашиваме от двете страни, защото понякога и отгоре има отвор.
Правим кладенче в тавата със зелето и поставяме пуйката в средата. Мажем пуйката с приготвеното билково масло.
Покриваме цялата пуйка с листата от киселото зеле. Трябва да се покрие цялата. Соковете от киселото зеле правят месото по-сочно и я пазят от изгаряне.
Покриваме цялата тава с алуминиево фолио и печем на предварително загрята фурна на 250 градуса. След като заври, след около 40-50 минути, намаляме фурната на 180 градуса и печем. След около два часа махаме фолиото и продължаваме да печем. Пуйката се пече толкова часове, колкото тежи. Т.е. ако пуйката ви тежи 4 килограма, печете 4 часа.
Половин час преди да се изпече пуйката, махаме зелевите листа, за да може пуйката да хване загар.
P.S. По желание можете да нарежете 100 грама сланина на тънки слайсове и да ги сложите на пуйката под зелевите листа. Така става още по-вкусна.
Коментари