Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Филипинско ястие сисиг с тофу и гъби

Филипинско ястие сисиг с тофу и гъби

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Филипинско ястие сисиг с тофу и гъби
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Филипинско ястие сисиг с тофу и гъби може да се сервира както самостоятелно, така и с варен ориз."

Необходими Продукти

  • тофу - 400 г
  • гъби - 400 г
  • лук - ½ глава, за предпочитане червен
  • чесън - 3 скилидки
  • чушки - 1 бр., малка
  • царевично нишесте - 5 с.л.
  • соев сос - 1+1 с.л.
  • черен пипер, млян - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • олио
  • черен пипер, на зърна - 3 бр.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • джинджифил - 1/4 ч.л.
  • лют червен пипер - 1/2 ч.л.
  • майонеза - 2 с.л.
  • сок от лайм - 2 с.л. или лимон
  • зелен лук - 1 стрък, по желание
  • Сос
  • универсална подправка - 1 ч.л.
  • соев сос - 2 с.л.
  • ябълков оцет - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на дребно, чушката - на кубчета, чесънът и зеленият лук се наситняват, а гъбите се нарязват на малки кубчета.

Тофуто се отцежда и ако има нужда, се изстисква леко да се отцеди повечето вода. Нарязва се на по-малки кубчета и се слага в купа. Към него се прибавя 1 с.л. соев сос, млян черен пипер и сол и внимателно се разбърква.

Ако няма излишен соев сос в купата, а всичко е поето от тофуто, се добавя още 1 с.л. соев сос и се разбърква отново. След това се изсипва половината от царевичното нишесте, разбърква се, добавя се и втората половина и се разбърква отново да е добре покрито. Оставя се настрана.

В сгорещено олио на среден огън се слагат зърната черен пипер и дафиновият лист. Запържват се без разбъркване, докато дафиновият лист започне да покафенява - тогава се изваждат и отстраняват.

В същото олио се изсипва тофуто и многократно разбъркване се запържва до златисто от повечето страни. Когато е готово, се отстранява от олиото и се оставя настрана.

В купичка се смесват продуктите за соса и се добавя малко вода. Разбърква се добре и също се оставя настрана.

В същото олио се запържва чесънът, червеният лук, чушката и се поръсва с щипка сол. Ако има нужда, се добавя още олио. Разбъркват се и се запържват около 2-3 минути.

Прибавят се гъбите и джинджифилът и азиатското ястие се готви, докато омекне. След това се изсипва сосът и изпърженото тофу. Добавя се майонезата, зеленият лук и лимонов сок. Разбърква се последно и се сваля от котлона.

Филипинско ястие сисиг с тофу и гъби може да се сервира както самостоятелно, така и с варен ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: