Начин на приготвяне
Измивате, почиствате от крайчетата и нарязвате на парченца зеления боб. Слагате го в малка тенджера и го варите 10-ина минути в предварително подсолена вода. Прецеждате боба и го оставяте да чака.
Слагате на огъня дълбок тиган с кубчето масло и половин лъжица олио, щом се разтопи маслото, изсипвате нарязаните на парченца - морков, лук, чесън, след 1-2 мин добавяте настърганите домати.
Добавя се щипка сол и щипка черен пипер. След няколко минути добавяте и боба и около литър топла вода. Оставяте да къкри на не много силен огън 15-20 мин.
Аз добавям и малко размито брашно /по-малко от с.л./ няколко минути, преди да сваля яхнията със зелен боб от огъня.
Сервира се зелен боб с домати и масло с пресен чесън и лъжица кисело мляко.