Начин на приготвяне
Срежете корите за баница на две, за да получите по-малки листа.
Намазнете обилно с масло правоъгълна тавичка, подходяща за размера на корите. Сложете половината в тавата, като мажете с масло всяка. Може и леко да ги нагъвате, ако не пасват идеално на размера.
Загрейте олиото в касерола и запържете в него накълцания чесън. Когато пусне аромата си, добавете накълцания спанак, солта и пипера. Бъркайте около 2-3 минути или докато листния зеленчук слегне добре, но все още пази свежия си цвят.
Разпределете сотирания спанак върху корите за баница.
В купа или в блендер смесете яйцата със сиренето и цеденото мляко (или заквасена сметана). Добре е всичко да е смелено/разбито и да има текстура на крем.
Сипете сместа върху спанака и отгоре положете останалите кори като мажете всяка от тях с разтопено масло.
Пъхнете спаначения пай в загрята на 180 °C фурна и печете около 20-25 минути или докато корите отгоре и отдолу хванат приятен лек загар. Тогава извадете тавата, поръсете със настърган кашкавал и допечете за още около 5-10 минути, за да се разтопи.
Поднесете спаначената пита с кори за баница с резенчета домат.
Добър апетит!