Начин на приготвяне
Мариновайте телешкото в смес от двата вида вино, малко зехтин, щипка сол и черен пипер. Особукото представлява телешки джолан разрязан напречно на дебели шайби.
Оставете да престои в хладилника за една нощ.
На другия ден извадете месото от хладилника, за да остане поне 30 минути на стайна температура, време, през което може да си приготвите зеленчуците.
Накълцайте лука и селърито на ситни кубчета. Чушките нарежете на по- големи парченца, а морковите на кръгчета.
Скилидките чесън обелете и само смачкайте с широката част на острието на ножа.
Гъбите пачи крак измийте много добре и нарежете на едро. По- дребните гъби може да оставите цели. Картофите нарежете на едро и сложете във купа с вода.
Загрейте дълбока тенджера със останалия зехтин и запържете лука. През интервали от 2 минути добавяйте морковите, селърито, чушките и чесъна. Посолете и гответе на умерен огън още няколко минутки.
Сипете доматите, брашното и червения пипер и бъркайте около две минути, след което сложете месото заедно с маринатата.
Долейте вода, колкото да покрие продуктите, и посолете на вкус Особукото. Сложете капака на тенджерата плътно затворен и варете 10 минути на силен огън, после намалете на една степен под средната и варете около 2 часа.
Много зависи от месото (от колко възрастно животно е) и от дебелината на шайбите. Моите бяха огромни и варих доста дълго на слаб/умерен огън.
Когато боднете с вилица и усетите, че вареното телешко е почти готово, добавете гъбите и картофите + още вода, ако е необходимо. Варете до пълна готовност на последно добавените продукти, както и на месото, то почти трябва да се разпада от кокала. Трябва му около 3 часа, но ако шайбите са по-малки и от младо теле, може да се сготвят и по-бързо.
Накрая сложете прясно накълцан магданоз и сервирайте телешко Особуко с картофи и пачи крак.
Да ви е вкусно!
Ако обичате телешко, опитайте непременно и изпитаната ни рецепта за телешко варено.
Коментари