Начин на приготвяне
Намажете с 1 лъжичка масло правоъгълна форма за кейк с размери 31х15х10 см (приблизително).
Сложете в блендер оризовото брашно, бадемовото брашно, млякото, виното, солта, черния пипер, содата и яйцата. Блендирайте на високи обороти до получаване на гладка смес.
Получава се по-рядка от обикновено тесто за кекс.
Добавете маслините (цели, но обезкостени) и разбъркайте.
След това сложете и шунката и кашкавала на малки парченца. Отново разбъркайте.
Сипете сместа във намаслената форма. Ако ползвате силиконова, после ще ви е по- лесно да отделите кейка.
Печете соления кекс на 180 градуса в предварително загрята фурна за 1 час и 15 минути. Времето е повечко, но така трябва. Ако много се зачерви отгоре, може да намалите до 170 градуса.
След изваждане от фурната, оставете соления кейк да изстине и тогава го извадете внимателно от формата. Понякога залепва, но аз минавам с нож по ръбовете и дъното.
Ако нямам оризово брашно, си смилам ориз във блендера или мелачката за кафе, докато стане на прах.
Опитайте този солен кейк от оризово брашно с шунка и кашкавал, вкусен е! Идеална безглутенова закуска с интересна текстура и вкус.
Ако тази рецепта ви харесва, опитайте и другите ни рецепти с оризово брашно.