Начин на приготвяне
Патладжаните нарязах и посолих. Оставих за половин час, да си пуснат горчивото. Измих и подсуших.
Изпекох патладжаните върху хартия за печене в тава на 200 градуса. По традиция патладжана е добре да се препече. Да има пушен аромат. Но може и вместо това да се използва малко пушен червен пипер. Аз изпекох на колелца и с обелката. Може обаче да изпечете на половинки и да използвате средната месна част.
Извадих патладжаните и поставих в дълбока купа, като се охладиха прибавих нарязан магданоз, чесън, смлени орехи, сол, зехтин лимонов сок и пасирах.
Като стана гладка смес добавих киселото мляко и разбърках.
Сервирах и отгоре полях с още малко зехтин.
Мелидзано салатата върви идеално с лаваш, особено пълнозърнест, но можете да ги поднесете с гризини, крекери или брускети.