Начин на приготвяне
Задушено свинско с червен пипер Vepřové na paprice - крехко и сочно месце в уникално вкусен сос.
Това ястие е пренесено от Унгария в Чехия и едно от най-популярните в чешката кухня. Месото се нарязва на средно големи парчета и се запържва в горещо олио за няколко минути.
Добавя се нарязаният лук и след като остане само на мазнина, се слага брашното и се запържва за 1-2 мин., добавяме червения пипер и веднага се налива 1 л вода или бульон.
След като заври, се слагат дафиновите листа и бахара. Под капак се задушава на слаб огън за около 1 ч.-1ч. 30 мин. или докато месото е напълно готово.
Може да се добавя още вода или бульон по време на готвенето.
Когато месото е готово, го посоляваме и добавяме сметаната и оставяме още 5-10 мин. на слаб огън. Сервира се с варени макарони, варен ориз, кнедли или хляб.
Аз сервирах задушеното свинско с топки варен ориз за суши известни като онигири. Оризът се вари и след като изстине леко, с мокри и посолени ръце се оформят оризови топки. В този вариант напомня и на познатия тас кебап или къри.