Начин на приготвяне
Чушките се почистват от дръжките и семките и се изпичат на фурна или в чушкопек заедно с обеления и нарязан патладжан на 200 °C за 20 минути от всяка страна.
Морковите се белят и сваряват до омекване. След като изстинат, чушките се белят и минават през чопър или робот заедно с патладжана, моркова, лука, чесъна и магданоза.
Докато се пекат зеленчуците, доматите се смилат на мелачка. Смленият продукт прецеждам в тензух, за да се отдели излишната вода, тъй като от другите зеленчуци ще пусне още.
След като всичко е смляно, се поставя в дълбока тенджера, като трябва да се има предвид разширяването на лютеницата по време на варенето.
Котлонът се пуска на средна степен и се чака да заври. Прибавят се подправките и олиото и се бърка с дървена лъжичка, точилка, докато селската лютеница вече не се излива или когато се мине с лъжицата, остава следата. По време на бъркането се опитва и се преценява дали да добавите сол, захар, олио.
Когато е готова, я оставям за 5 минути и още гореща се слага в сухи стерилизирани буркани, затварят се и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат бурканчетата с домашна лютеница от едно време.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за лютеница на фурна, домашна едросмляна лютеница или вкусен домашен айвар.
Коментари
Много благодаря за рецептата.
Само един въпрос:
Какво количество в килограми се получава накрая?