Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Домашна лютеница от едно време

Домашна лютеница от едно време

Домашна лютеница от едно време3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
280 мин.
Порции
7
"Домашна лютеница от едно време е точно такава, каквато я помните от детството на село"

Необходими Продукти

  • червени чушки - 5 кг месести
  • домати рома - 3 кг
  • патладжани - 2 кг
  • моркови - 1 кг
  • лук - 2 глави
  • чесън - 1 глава /стар/
  • олио - 150 мл
  • сол - 1.5 с.л.
  • захар - 1.5. с.л.
  • кимион - 2 ч.л.
  • чубрица
  • магданоз - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чушките се почистват от дръжките и семките и се изпичат на фурна или в чушкопек заедно с обеления и нарязан патладжан на 200 °C за 20 минути от всяка страна.

Морковите се белят и сваряват до омекване. След като изстинат, чушките се белят и минават през чопър или робот заедно с патладжана, моркова, лука, чесъна и магданоза.

Докато се пекат зеленчуците, доматите се смилат на мелачка. Смленият продукт прецеждам в тензух, за да се отдели излишната вода, тъй като от другите зеленчуци ще пусне още.

След като всичко е смляно, се поставя в дълбока тенджера, като трябва да се има предвид разширяването на лютеницата по време на варенето.

Котлонът се пуска на средна степен и се чака да заври. Прибавят се подправките и олиото и се бърка с дървена лъжичка, точилка, докато селската лютеница вече не се излива или когато се мине с лъжицата, остава следата. По време на бъркането се опитва и се преценява дали да добавите сол, захар, олио.

Когато е готова, я оставям за 5 минути и още гореща се слага в сухи стерилизирани буркани, затварят се и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат бурканчетата с домашна лютеница от едно време.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за лютеница на фурна, домашна едросмляна лютеница или вкусен домашен айвар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Здравейте!
Много благодаря за рецептата.
Само един въпрос:
Какво количество в килограми се получава накрая?
22.08.2024 13:03
2
1
Покажи всички подкоментари