Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени чушки с кайма и ориз + уникален сос

Пълнени чушки с кайма и ориз + уникален сос

Denis BiserovDenis Biserov
Новак
2121752
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
3
"Пълнени чушки с кайма и ориз + уникален сос! Да, сосът наистина е ТОП!"

Необходими Продукти

  • кайма - 300 г смес
  • ориз - 2 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • морков - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 6 бр.
  • доматени пюре - 300 мл
  • червен пипер
  • чубрица
  • сол
  • черен пипер
  • олио - 20 мл
  • брашно - 40 г
  • масло - 40 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • чедър - 140 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме, като си нарязваме лука, моркова и чесъна на ситно.

Пускаме тиган или тенджера да загрява и сипваме олио вътре, когато загрее, добавяме зеленчуците и ги запържваме за 3-4 мин, след това добавяме каймата и я запържваме със зеленчуците, също така през това време, я раздробяваме с дървена лъжица, докато не стане на трохи или съвсем малки късчета.

Тук е моментът, в който, след като се е запържила каймата, сипваме ориз в тигана и него запържваме за 1-2 мин, докато не стане лъскав.

И вече може да добавите доматеното пюре и подправките, след това бъкайте добре и оставете да покъкри за няколко минути, докато не стане гъста смес.

Когато вече имаме готова плънка, взимаме чушките 1 по 1 и ги пълним с лъжица, като може леко да го потупвате, за да може да съберат максимално плънка.

Накрая ги притискайте леко с лъжицата. И когато вече напълните чушките, ги сложете в тава и налейте вода до половината, след това ги пускаме на 180 °C за 30 мин във фурната, когато изтече времето, ги вадим, обръщаме ги, посоляваме и отново ги връщаме във фурната за 30 мин на 180 °C и когато изтече времето, пълнените чушки са готови.

И сега започваме със соса за пълнени чушки, вземаме някакво по-малко канче, слагаме го на котлона, пускаме на средна температура и вътре в канчето слагаме маслото.

Когато се разтопи, слагаме и брашното и бъркаме постоянно, докато не стане на каша и няма следи от брашното, след това добавяме млякото, сол и пипер и бъркаме постоянно, докато редуцира за около 5 мин.

И вече имаме готов Бешамел. Сега е моментът да ви кажа, че можете да оставите соса така, ако не обичате чедър, но ако сте като мен и обичате, слагате чедъра, отстранявате канчето от котлона и бъркате добре, докато не се разтопи. Вече имате готов сос.

Вземете една чиния, сложете няколко чушки вътре и полейте със соса, може да добавите и стръкче магданоз.

Да ви е сладко с моите пълнени чушки с кайма и ориз с уникален сос :)

Ако обичаш пълнени чушки, опитай и другите ни предложения за домашни пълнени чушки като тези класически пълнени чушки с кайма и ориз или тези постни пълнени чушки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
И какво му е уникалното на соса? Обикновен бешамел.
02.09.2024 16:14
2
1
Покажи всички подкоментари