Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Пържено телешко с лук по китайски

Пържено телешко с лук по китайски

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Пържено телешко с лук по китайски
Снимка: Сия Рибагина
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
3
"Истинска наслада, невероятна вкусотия, чак аз се удивих колко сполучливо стана това пържено телешко с лук по китайски..."

Необходими Продукти

  • за месото
  • телешко месо - 600г
  • вода - 20 мл.
  • захар - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. млян
  • царевично нишесте - 1 ч.л.
  • соев сос - 20 мл.
  • сос от стриди - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • пресен лук - 1 връзка
  • кромид лук - 3 глави големи
  • за соса
  • соев сос - 50 мл
  • захар - 2 ч.л.
  • сос от стриди - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка/ по вкус
  • сусамово олио - 1 с.л.
  • царевично нишесте - 1 с.л. + вода 2 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • олио - около 6 с.л.
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Нарежете месото на много тънки парчета тип слайс.

Аз ползвах месо от телешка плешка, което и ви препоръчвам, бут и филе също може, но бутът е по-сух и жилав, трябва му повече време за готвене, а телешкото контрафиле пък е супер, но е и по-скъпо. Шарено месо от врат и гърди честно казано не съм срещала да ползват, затова доверете се на плешката.

Сложете слайсовете месо в купа и сипете всички съставки, които съм описала за маринатата за телешко.

Разбъркайте, така че всички съставки да покрият месото и оставете в хладилник за 2 часа да се маринова. Половин час преди готвене го извадете на стайна температура.

Нарежете пресния лук на по широки парчета, кромида нарежете на полумесеци с дебелина около 2 см и след това с ръка разделете всяко, за да се получат отделни лентички.

Може да го нарежете и на едро, не е важно, просто не трябва да е на ситно, защото ще се сготви много бързо и има опасност да се смие и изчезне в тигана.

Оставете лука настрани и направете соса.

Смесете в купа всички съставки за соса, чесъна пресовайте, а нишестето размийте с водата и добавете и него. Разбъркайте всичко до хомогенна смес.

Сложете уок /дълбок/ тиган на котлона с 3 с.л олио и загрейте.

Сложете лука и запържете за кратко, около 2 мин, колкото да пусне аромата си, и леко омекне.

Добавете пресния лук, разбъркайте, гответе минута и извадете целия лук в чиния.

Сипете още малко олио в тигана, ако е необходимо, аз сложих още 3 с.л. и загрейте.

Изсипете месото в горещия тиган и запържете. В началото месото ще пусне малко течност, пържете и бъркайте периодично, докато остане само на мазнина. При мен отне около 15 минути.

Когато телешкото видимо е променило цвета си, след тези 15 минути е започнало да се пържи, останало е на мазнина и е получило лек загар, тогава добавете сместа за соса.

Разбъркайте, гответе 2 мин, сосът ще започне да се сгъстява от нишестето и ще се поеме частично от месото, тогава добавете запържения лук. Разбъркайте отново, докато съставките се обединят, гответе още минута и махнете от котлона.

Сервирайте пържено телешко с лук по китайски в голяма чиния с пържен ориз по желание.

Да ви е вкусно!

Вкусни моменти: Азиатската кухня е известна със своите бързи, прости, вкусни и засищащи ястия. Опитвала съм това телешко в няколко китайски ресторанта и мога с чиста съвест да кажа, че тази рецепта се доближава на 1000%, а пък знаете и че домашното е в пъти по-вкусно. Това ястие в интернет го срещам като рецепта от монголската кухня - Mongolian beef или телешко по монголски, но явно и китайците го готвят.

Беше ме страх месото да не остане сурово, но се реже на много тънки парчета, маринова се и се получава много крехко и ароматно.

От това китайско ястие ядохме трима, с гарнитура от ориз и дори ни остана. Страхотни вкусове, вкъщи замириса на китайски квартал и моето семейство при прибирането си веднага позна какво ще е менюто за вечеря.

Истинска наслада, невероятна вкусотия, чак аз се удивих колко сполучливо стана. Същото може да приготвите и със свинско, следващия път определено ще опитам.

В ресторанта са ми го поднасяли и с моркови, така че, мисля, може да се играе със съставките. Какво още да ви кажа освен опитайте, много е вкусно!

Вижте още как да панирате по китайски и как трябва да държите китайски клечки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: