Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питката за Петковден с мед

Питката за Петковден с мед

Питката за Петковден с мед
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
12
"Питката за Петковден с мед - пухкава и много ефектна."

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 500 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • прясна мая - 1 кубче
  • сол - 1 с.л.
  • мед - 2 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • брашно - 1100 г
  • масло - 100 г
  • сусам - за поръсване
  • тиквено семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Питката за Петковден с мед - пухкава и много ефектна.

Първо активираме маята в купичка с мед, малко топло мляко и брашно. Отделяме жълтъка с няколко капки мляко за намазване. Пресяваме брашното, правим кладенче и добавяме останалите продукти. Замесваме меко, пухкаво тесто което оставяме да втаса покрито с фолио или кърпа.

Готовото тесто делим на 2 части като едната е по голяма, започваме с голямата като я делим на 4 топки и разточваме на 4 обли кори.

Разрязваме ги по средата и получаваме 8 половинки. Всяка намазваме с масло и завиваме като фунийка, подреждаме ги в намазана тава с масло.

По-малката част тесто оформяме по същия начин, рулцата редим отгоре, а за център може да оформите топче тесто или рулце като охлюв.

Готовата питка за имен ден оставяме да втаса и като удвои обема си я мажем с 1 жълтък, поръсваме със семена и печем на 170 градуса в загрята фурна. След изпичане я мажем с масло или мед по желание.

Вижте как да приготвите още лимецова погача за Петковден и празнична питка за Петковден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: