Голям обреден хляб

редакция:
Голям обреден хляб
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Голям обреден хляб за вашите специални поводи. Ефектен и много вкусен."

Необходими Продукти

  • вода - 250 мл
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 1 бр. (жълтъка за намазване)
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 1 кг (100 г за доомесване)
  • семена - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава и се оставя да шупне във водата със захарта и няколко лъжици брашно.

В голяма тава се пресява брашното прави се кладенче и се изсипва шупналата смес.

Замесва се средно меко тесто, което се оставя на топло завито в кърпа, докато удвои обема си.

Готовото тесто се дели на една голяма част и една по малка. Голямата част тесто отново омесваме на хубава плоска топка, която оставяме на страна.

Взимаме по малката част тесто и го разточваме на голяма обла кора, не много тънка.

С нож за пица правим разрези на четирите страни като кръст.

От центъра на всяка започваме да промушваме едно под друго лентите и така се оплитат всички части.

Може така да оставите да изглежда вашият обреден хляб или домашна погача.

Ако искате да е по-интересно, оплетен между плетениците направете по още една, както изглежда моят обреден хляб.

Така оплетената кора внимателно поставете върху другата част тесто.

Оставете оформеният хляб да втаса, след което намажете с жълтък за гланц, ако искате опечете хляба без намазване.

Печете големия обреден хляб в загрята фурна на 170 градуса.

Вижте още идеи как да украсим питката и каква е украсата на питката за прощъпулник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: