Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка елха с песто и сирена

Питка елха с песто и сирена

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5876k2k6
Питка елха с песто и сирена4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1
"Питка елха с песто и сирена е пухкава, празнична и прелестна."

Необходими Продукти

  • топло мляко - 300 мл
  • брашно - 500 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • сол - 1 ч.л.
  • кристална захар - 1 с.л.
  • краве масло - 50 г
  • чедър - 60 г
  • кашкавалена моцарела - 60 г
  • песто от босилек - 3 с.л.
  • сусам - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото мляко се поставя захарта и маята. Разбърква се и се оставя за 10 минути, да се активира маята.

След това се добавят зехтинът, пресятото брашно със солта и се разбърква с миксер меко тесто за около 5-10 мин.

Покрива се купата и се оставя за 1-2 часа, докато си удвои обемът.

В тавата на фурната се покрива с хартия за печене. Тестото се разделя на топки. Сирената се настъргват на едро ренде.

Във всяка топка се разстилат на длан, поставя се от сирената. Завива се и се подреждат във формата на елха. Оставя се да втаса още за около 30 мин.

По желание поръсете топките, които са за пънче, със сусам.

Пече се питката елха на 180 °C с вентилатор (без да загрявам предварително) за 25-30 мин.

Когато празничната питка е готова, оставям да се охлажда върху решетка.

Намазвам обилно топките с песто от босилек.

Питка елха с песто и сирена е пухкава, празнична и прелестна.

Опитайте непременно и нашите коледни елхички от бисквити и класическата питка Слънце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: