Начин на приготвяне
Смесете в купа сухите съставки в купа - брашното, бакпулвера, содата, солта и захарта.
Разбъркайте, направете кладенче и в него изсипете олиото, газираната вода и оцета.
Разбъркваме с дървена бъркалка, докато се събере тестото на топка.
Сипваме брашно на плота и доомесваме, да се получи гладка смес, и оформяме на питка.
Прехвърляме содената питка в тавичка, постлана с хартия за печене, покриваме със свежо фолио и огнеупорен капак.
Слагаме в хладилник за 2 часа.
След това отстраняваме фолиото, с остър нож правим кръст /по желание и други фигури/, поръсваме с брашно.
Слагаме да се пече празничната питка в загрята фурна на 220 °C с огнеупорния капак за 5 минути, след това премахваме капака, намаляме фурната на 190°C и допичаме питката за 20 -25 мин .
Изпечената празнична питка със сода покриваме с памучна кърпа и изчакваме да обиколи нивката.
Вижте още как да направим питката по-пухкава и опитайте непременно нашите содени питки.