Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Празнична питка със сода

Празнична питка със сода

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2333k8161
Празнична питка със сода2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
8
"Изпечената питка покриваме с памучна кърпа и изчакваме да обиколи нивката."

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г пресято
  • бакпулвер - 10 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 и 1/2 ч.л. захар
  • газирана вода - 300 мл
  • олио - 3 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в купа сухите съставки в купа - брашното, бакпулвера, содата, солта и захарта.

Разбъркайте, направете кладенче и в него изсипете олиото, газираната вода и оцета.

Разбъркваме с дървена бъркалка, докато се събере тестото на топка.

Сипваме брашно на плота и доомесваме, да се получи гладка смес, и оформяме на питка.

Прехвърляме содената питка в тавичка, постлана с хартия за печене, покриваме със свежо фолио и огнеупорен капак.

Слагаме в хладилник за 2 часа.

След това отстраняваме фолиото, с остър нож правим кръст /по желание и други фигури/, поръсваме с брашно.

Слагаме да се пече празничната питка в загрята фурна на 220 °C с огнеупорния капак за 5 минути, след това премахваме капака, намаляме фурната на 190°C и допичаме питката за 20 -25 мин .

Изпечената празнична питка със сода покриваме с памучна кърпа и изчакваме да обиколи нивката.

Вижте още как да направим питката по-пухкава и опитайте непременно нашите содени питки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: