Начин на приготвяне
Замесете тестото за милинките, като, първо, разтворите маята и захарта в леко затопленото прясно мляко.
Сложете 3-те вида брашно (*ползвах равни количества пълнозърнест лимец, спелта и пшенично брашно тип 500) в купа и добавете солта.
Разбъркайте и оформете кладенче. В него сипете затоплена до телесна температура вода, олиото и шупналата мая.
Получава се много меко тесто, което поставете в купа и покрийте с фолио или кърпа. Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си за около час.
След това прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и го разделете на малки топчета с големина на яйце.
Намажете с меко масло тавата, в която ще печете милинките, и наредете топчетата тесто на разстояние едно от друго. Покрийте тавата и изчакайте тестото отново да втаса, този път за около 20 минути.
През това време пригответе плънката, като разтопите маслото. Прибавете към него прясното мляко, сиренето и накрая 1 яйце. Разбъркайте.
В центъра на всяко топче направете вдлъбнатина, например с дъното на малка чаша, предварително потопена в брашно, и напълнете с по 1 лъжица от плънката.
Сложете пухкави пълнозърнести милинки да се пекат в загрята на 180 °С фурна за около 30-35 минути, до златисто.
Добър апетит!
Вижте още колко да печете милинките, както и се научете да правите заливка за милинки.