Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Милинки»Пухкави пълнозърнести милинки

Пухкави пълнозърнести милинки

Пухкави пълнозърнести милинки
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Милинките, за които ще си мислите, докато заспивате"

Необходими Продукти

  • брашно - около 500 г *
  • прясно мляко - 250 мл
  • вода - 100 мл
  • мая - 20 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 50 мл
  • плънка
  • масло - 50 г
  • прясно мляко - 50 мл
  • сирене - 200 г
  • яйца - 1 бр.
  • още
  • масло - за намазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тестото за милинките, като, първо, разтворите маята и захарта в леко затопленото прясно мляко.

Сложете 3-те вида брашно (*ползвах равни количества пълнозърнест лимец, спелта и пшенично брашно тип 500) в купа и добавете солта.

Разбъркайте и оформете кладенче. В него сипете затоплена до телесна температура вода, олиото и шупналата мая.

Получава се много меко тесто, което поставете в купа и покрийте с фолио или кърпа. Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си за около час.

След това прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и го разделете на малки топчета с големина на яйце.

Намажете с меко масло тавата, в която ще печете милинките, и наредете топчетата тесто на разстояние едно от друго. Покрийте тавата и изчакайте тестото отново да втаса, този път за около 20 минути.

През това време пригответе плънката, като разтопите маслото. Прибавете към него прясното мляко, сиренето и накрая 1 яйце. Разбъркайте.

В центъра на всяко топче направете вдлъбнатина, например с дъното на малка чаша, предварително потопена в брашно, и напълнете с по 1 лъжица от плънката.

Сложете пухкави пълнозърнести милинки да се пекат в загрята на 180 °С фурна за около 30-35 минути, до златисто.

Добър апетит!

Вижте още колко да печете милинките, както и се научете да правите заливка за милинки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:
.