Начин на приготвяне
Подготвеният свински джолан се измива и слага в тенджера под налягане. Налива се вода до определеното ниво.
Добавят се сол на вкус, нарязани на едро глава лук и морков. Прибавят се дафинов лист и бахар.
Тенджерата се затваря плътно и джоланът се готви около 45 минути след като парата започне да излиза през клапана. Свареният джолан се оставя да изстине, след което се обезкостява и нарязва на малки парчета.
Бобът се накисва от вечерта. Сменя се водата и се слага на котлона да заври. След завиране водата отново се изхвърля.
Бобът се прехвърля във вече празната тенджера под налягане, заедно с нарязаните на дребни кубчета лук, морков, глава целина, чушка, цели скилидки чесън и червен пипер.
Налива се вода и тенджерата се затваря. Бобът се вари 20 минути, след което капакът се маха.
Прибавят се сол на вкус, домати и подправки по собствен вкус. Аз използвах сух джоджен, дивисил, целина и чубрица. Слага се и нарязаният свински джолан. Боб яхнията се вари още около 15 минути и е готова за сервиране. Този вариант на свинско с боб става много вкусен.
Задължително поднасяме и пресен хляб към топлата гъста бобена яхния със свински джолан.
Коментари