Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лучени сарми с кайма

Лучени сарми с кайма

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
6087k2k6
Лучени сарми с кайма
Снимка: Мина Димитрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Уникално вкусно изпълнение само с продукти от долапа...Тези лучени сарми с кайма са новата ни любима вечеря."

Необходими Продукти

  • кайма - 300 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава малка (за плънката)
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • доматен сок - 1 ч.ч.
  • дафинов лист - по желание
  • вода - 1 ч.ч. (за варене)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете главите лук и ги сварете в кипяща вода за около 10 минути, докато омекнат, но да не се разпаднат.

След това ги извадете и оставете да се охладят. След това внимателно извадете вътрешността на всяка глава лук, като оставите външните слоеве цели.

Нарежете малката глава лук и чесъна на ситно и ги запържете в 1 с.л. олио до златисто.

Добавете каймата и я запържете, докато стане златиста и се раздроби. Прибавете ориза и разбъркайте добре.

След това добавете подправките - червения и черния пипер, кимиона, солта и захарта. Разбъркайте всичко добре.

Добавете малко вода, покрийте и оставете да се готви за около 5 минути, докато оризът поеме течността и омекне.

Накрая добавете доматения сок и още малко сол, ако е необходимо. Оставете плънката да се охлади леко.

Вземете охладените люспи лук и внимателно ги напълнете с плънката. Завийте като сарми. Подредете сармите в тавичка. Между тях може да сложите дафинови листа за аромат.

Залейте с вода и добавете останалата лъжица олио. Покрийте с алуминиево фолио пълнения лук и оставете на 200 °C за около един час, докато лукът и оризът са добре сварени.

Превъзходни лучени сарми с кайма - да си оближеш пръстите :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: