Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Здравословни кюфтета от броколи

Здравословни кюфтета от броколи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Здравословни кюфтета от броколи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
63 мин.
Порции
6
"Разберете защо са толкова здравословни кюфтетата от броколи - имат една много полезна тайна съставка..."

Необходими Продукти

  • броколи - 400 г розички, без кочана
  • яйце - 1 бр.
  • магданоз - 3 клонки, накълцан
  • хуск - 10 г
  • овесено брашно - 25 г
  • бадемово брашно - 45 г
  • галета - 25 г или малко повече
  • квас - 90 г (от спелта, може да е остатъчен)
  • кашкавал - 60 г настърган
  • черен пипер - 2 щ
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е рецепта за зеленчукови кюфтенца, с която оползотворявам остатъчен квас от хладилника, който влагам директно в сместа, но може да се ползва и активен квас, който ви е излишен например. Целта му тук не е да втасва и набухва, а само да бъде вложен в нещо, тъй като всеки, който работи с квас знае, че доста пъти се насъбира остатъчен такъв и се чудим какво да го правим. Така, освен че не изхвърляме продукти, но и подобряваме хранителната стойност и вкуса на кюфтенцата от броколи в нашия случай.

Ако нямате такъв излишък на квас, то ползвайте например соево брашно + вода на кашичка в съотношение 60:30 (60 мл вода и 30 г соево брашно).

Сварете броколите на пара и ги оставете да изстинат около 20-30 минути. Когато са готови и изстинали, ги сложете в блендер заедно със всички останали продукти без кашкавала.

Блендирайте на средни обороти, за да се смели и смеси добре всичко. Не е задължително да бъде на много фино, а е хубаво да има малки парченца броколи тук-там.

Сложете настъргания кашкавал и разбъркайте. Ако консистенцията е рядка, сгъстете със още галета, ако пък е гъста, сложете един яйчен белтък.

Омесете добре и оставете в хладилник за час- два.

Изпържете кюфтетата непосредствено преди сервиране като загреете тигана на среден до силен огън. Сложете малко зехтин (2-3 с.л.).

Вземете с ръка от сместа, оформете на топче, после ги сплескайте и сложете в тигана - стандартен начин за оформяне на кюфтета.

Пържете (или по-скоро е запичане, защото е в малко мазнина) до златисто от всяка страна.

На втория или третия тиган може да се наложи да добавите още 2-3 лъжици зехтин, гледайте да не остава съвсем сух тиганът, но пък и да не плуват кюфтенцата в мазнина.

Сервирайте здравословни кюфтета от броколи с чеснов сос и резени лимон. Добър апетит!

Вижте още какво съдържат броколите, както и как да приготвяме замразени броколи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: