Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с аспержи и шафран

Ризото с аспержи и шафран

Denis BiserovDenis Biserov
Чирак
3737995
Ризото с аспержи и шафран
Снимка: Denis Biserov
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"Ризото с аспержи и шафран - кремообразно и нежно, както си трябва."

Необходими Продукти

  • лук - 1/4 глава
  • пресен чесън - 1 скилидка
  • мащерка - 5 г прясна
  • пармезан - 40 г
  • масло - 20 г
  • аспержи - 70 г
  • шафран - 6 г
  • сол
  • зехтин
  • ориз арборио - 100 г
  • бяло вино - 30 мл
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Нарязваме лука и чесъна на ситно, почистваме аспержите и ги разделяме на две части, като отрязваме връхчетата, и ги бланшираме във вряла вода, и след това ги изстудяваме с лед.

Те ще бъдат за декорация накрая, а другата им част я нарязваме по диагонал.

Взимаме един тиган и добавяме зехтин в него, пускаме го на бавен огън и задушаваме лука за 1-2 мин, след това към него добавяме чесъна и нарязаните аспержи.

Запържваме ги заедно за 1-2 мин и след това добавяме и ориза, като запържваме и него за 1-2 мин заедно с тях. Сега добавяме виното и бъркаме здраво, когато изври, започваме да добавяме вода до готовност, като постоянно бъркаме вкусното ризото.

Най-добре е на 3-4 пъти да си добавяме водата (може и да си направите бульон от зеленчуци), като на последния път добавяме най-много вода и заедно с нея слагаме мащерката и шафрана. Малко преди да изври всичката вода, спираме котлона (проверяваме ориза дали е готов, трябва да има съвсем лека твърда нотка, ако искате да е приготвен, както си трябва).

Сега добавяме маслото и пармезана и бъркаме здраво, изсипваме в чиния, като отгоре може да се настърже още малко пармезан, нареждаме връхчетата от аспержите и готово.

Да ви е сладко с това разкошно ризото с аспержи и шафран :)

Ако искате изгледайте видеото, там показвам, как се прави стъпка по стъпка.

Вижте още кои са грешките при правене на ризото, както и погледнете рецептите за вкусно постно ризото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: