Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Крокети»Картофени крокети с шунка и топено сирене

Картофени крокети с шунка и топено сирене

Картофени крокети с шунка и топено сирене
Снимка: Албена Атанасова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Картофени крокети с шунка и топено сирене - с какъв сос ще ги поднесете?"

Необходими Продукти

  • картофи - 800 г
  • шунка - 200 г
  • топено сирене - 150 г
  • яйца - 2 бр.
  • галета - 150 г
  • брашно - 80 г
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - ½ ч.л.
  • индийско орехче - щипка
  • масло - 30 г
  • прясно мляко - 50 мл
  • олио - 500 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват, нарязват на едри парчета и се сваряват в подсолена вода до пълна готовност. Отцеждат се добре и още топли, се намачкват с преса или се пасират до гладко пюре.

Към горещото картофено пюре се добавя маслото и се разбърква, докато се разтопи. Овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче. Оставя се да изстине до стайна температура.

Шунката се нарязва на ивици.

Топеното сирене се нарязва или накъсва на парченца. Добавясе към картофената смес и се разбъркват добре, за да се получи плънка. Ако сместа лепне, може да се охлади в хладилник за 20 мин.

От сместа се оформят крокети - цилиндрични или елипсовидни. Всяка ивица от шунка се пълни с плънка и се свива, за да придобие форма на крокета.

Крокетите се овалват последователно в брашно, яйца и галета. За по-хрупкава коричка може да се повтори още веднъж яйце + галета.

В дълбок съд се загрява олио – 500 мл. Крокетите се пържат поетапно до златиста и хрупкава коричка. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Поднесете картофените крокети с шунка и топено сирене, докато са топли, със сос по избор – чеснов, млечно-горчичен или доматен. Отлично картофено предястие или гарнитура с картофи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: