Начин на приготвяне
Картофите се обелват, нарязват на едри парчета и се сваряват в подсолена вода до пълна готовност. Отцеждат се добре и още топли, се намачкват с преса или се пасират до гладко пюре.
Към горещото картофено пюре се добавя маслото и се разбърква, докато се разтопи. Овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче. Оставя се да изстине до стайна температура.
Шунката се нарязва на ивици.
Топеното сирене се нарязва или накъсва на парченца. Добавясе към картофената смес и се разбъркват добре, за да се получи плънка. Ако сместа лепне, може да се охлади в хладилник за 20 мин.
От сместа се оформят крокети - цилиндрични или елипсовидни. Всяка ивица от шунка се пълни с плънка и се свива, за да придобие форма на крокета.
Крокетите се овалват последователно в брашно, яйца и галета. За по-хрупкава коричка може да се повтори още веднъж яйце + галета.
В дълбок съд се загрява олио – 500 мл. Крокетите се пържат поетапно до златиста и хрупкава коричка. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Поднесете картофените крокети с шунка и топено сирене, докато са топли, със сос по избор – чеснов, млечно-горчичен или доматен. Отлично картофено предястие или гарнитура с картофи!