Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Капама»Коледна капама в тиква

Коледна капама в тиква

Коледна капама в тиква
Снимка: Старец белобради
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
190 мин.
Порции
4
"Богата коледна капама в тиква за всички, които умеят да си угаждат и не броят калории."

Необходими Продукти

  • тиква - 1 бр. кръгла с дебела кора
  • свинско месо
  • пилешко месо
  • наденица - сурова
  • дебърцини - или кренвирши
  • пушена сланина
  • лук
  • праз
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • чубрица
  • вино бяло - 1 ч.ч.
  • по желание
  • гъби
  • чушки
  • моркови
  • ориз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не ви давам грамажи и количества, защото това зависи от големината на тиквата и вашите предпочитания за пълнежа. Давам ви стандарта, после ще споделя и някои тънкости. Отрязва се капак на тиквата, за да се изчистят семките и после да се похлупи с него.

Месото се нарязва на малки кубчета, слага се в тиган и се запържва за три минути, докато побелее.

Лукът се реже на полумесеци, а празът - на колелца, слагат се в тигана, пържат се за минута и се добавят нарязани на едро зеленчуци с ориза (по желание).

Добавят се подправките и виното и всичко се задушава до изпаряване на течността. Тиквата се пълни с приготвената плънка и капакът на тиквата се поставя отгоре.

Слага се в тава и се налива една чаша вода в тавата. Печем тиквата 1.5 - 2 часа на 200 градуса в предварително затоплена фурна.

Ето и някои тънкости при приготвянето на този вид капама: ако тиквата е голяма и с дебела кора, след издълбаването се пече около 20 мин, преди да се напълни. Ако има вероятност да не се изпече, се завива с фолио цялата, а 30 мин преди ваденето се сваля. За едно четиричленно семейство тиква около кило и половина е достатъчна. Капакът на тиквата се слага завит с фолио, за да не почернее, ако е тънък. Пушената сланина може да не запържвате с другото месо, а да наредите ленти в пълнежа. Ако имате изостанали меса и поизсъхнали колбаси в хладилника, сега е моментът да ги сложите в коледната капама в тиква, за да се използват.

Ако обичате да си угаждате с вкусни мръвки, непременно пригответе също банска капама и капама в гювеч.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: