Начин на приготвяне
Не ви давам грамажи и количества, защото това зависи от големината на тиквата и вашите предпочитания за пълнежа. Давам ви стандарта, после ще споделя и някои тънкости. Отрязва се капак на тиквата, за да се изчистят семките и после да се похлупи с него.
Месото се нарязва на малки кубчета, слага се в тиган и се запържва за три минути, докато побелее.
Лукът се реже на полумесеци, а празът - на колелца, слагат се в тигана, пържат се за минута и се добавят нарязани на едро зеленчуци с ориза (по желание).
Добавят се подправките и виното и всичко се задушава до изпаряване на течността. Тиквата се пълни с приготвената плънка и капакът на тиквата се поставя отгоре.
Слага се в тава и се налива една чаша вода в тавата. Печем тиквата 1.5 - 2 часа на 200 градуса в предварително затоплена фурна.
Ето и някои тънкости при приготвянето на този вид капама: ако тиквата е голяма и с дебела кора, след издълбаването се пече около 20 мин, преди да се напълни. Ако има вероятност да не се изпече, се завива с фолио цялата, а 30 мин преди ваденето се сваля. За едно четиричленно семейство тиква около кило и половина е достатъчна. Капакът на тиквата се слага завит с фолио, за да не почернее, ако е тънък. Пушената сланина може да не запържвате с другото месо, а да наредите ленти в пълнежа. Ако имате изостанали меса и поизсъхнали колбаси в хладилника, сега е моментът да ги сложите в коледната капама в тиква, за да се използват.
Ако обичате да си угаждате с вкусни мръвки, непременно пригответе също банска капама и капама в гювеч.