Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Печена патица»Патица с грозде, сини сливи и сметана

Патица с грозде, сини сливи и сметана

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Патица с грозде, сини сливи и сметана2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • патешко месо - 1 патица, не много мазна
  • орехи - 100 г
  • гъби - 300 г
  • сини сливи - 200 г сушени
  • грозде - за гарниране, тъмно
  • масло - 60 г краве
  • бяло вино - 150 - 200 мл
  • чай - 15 г силен - 1 пакетче
  • сметана - 1 опаковка, малка
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Няколко дни предварително преди да приготвите патицата обработете сините сливи, като ги накиснете за един ден в силен чай. След това го отцедете и ги набодете с игла. Залейте ги с 1/2 от виното и оставете да се киснат 3-4

дни.

Вътрешността на патицата се поръсва със сол, 1/2 от черния пипер. Сложете 6-7 сливи, накълцаните гъби, орехи, зашийте патицата и сложете да се изпържи в дълбока тенджера със сгорещена мазнина.

Залейте патицата с останалата част от виното, прибавете 1-1 и 1/2 ч.ч. вода, черен пипер, сол, похлупете тенджерата и варете на слаб огън 1 час. Прибавете останалите сливи и оставете на котлона за още около 10–15 минути.

От бульона в тенджерата пригответе сос, като прибавите остатъка от виното и варите около 5 минути без да похлупвате. След това прибавете сметаната и бъркайте до получаване на хомогенен сос.

Патицата се сервира топла на порции, украсена със сливи, грозде, малини и полята със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: